Beranda Religi 3 Golongan Laki-Laki yang Akan Ditarik Wanita Kedalam Neraka

3 Golongan Laki-Laki yang Akan Ditarik Wanita Kedalam Neraka

149
0
3-golongan-laki-laki

3 Golongan Laki-Laki yang Akan Ditarik Wanita Kedalam Neraka

Anak Laki-laki

Apabila seorang anak laki-laki tidak menasehati ibunya perihal elakuan yang idak dibenarkan dalam Islam. Bila ibu membuat kemungkaran, mengumat, memfitnah, mengunjing, maka anak itu akan ditanya dan dimintai pertanggung jawaban di akhirat kelak. Dan bersama menemani ibunya di Neraka. Duhai anak lelaki, sayangilah ibumu, nasihatilah dia jika bersalah atau lalai. Karena ibu juga insan biasa, tak lepas dari melakukan dosa. Selamatkanlah dia dari ancaman neraka, jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi teman di dalamnya.

Saudara Laki-laki

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggung jawab menjaga kehormatan wanita jatuh pada saudara lelakinya (kakak, paman). Jika mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik atau keponakannya dibiarkan dari ajaran Islam, maka tunggulah tarikan mereka di akhirat kelak. Duhai lelaki yang mempunyai saudara perempuan, jangan hanya menjaga amalmu dan melupakan amanah yang lain. Karena kau juga mempertanggung jawabkannya diakhirat kelak.

Suaminya

Apabila suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya dalam pergaulan. Membiarkan istrinya berhias diri untuk lelaki yang bukan mahramnya. Jika suami mendiamkan istri yang seperti itu walaupun suami adalah orang yang alim, shalatnya tidak pernah bolong, shaumnya tidak pernah lalai. Maka dia akan ikut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam Neraka. Dunahi lelaki yang bergelar Suami, bagaimanakah keadaan istri tercintamu sekarang? Diamanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau jaga mengikuti ketetapan Islam, maka terimalah keniscayaan yang kau akan sehidup semati bersamanya hingga neraka.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here